Att läsa med öronen

Barbro von Schoenberg var under många år Lyssnarklubbens uppskattade bokguide och redaktör. Numera är hon en glad pensionär men fortfarande ljudbokens främsta fanbärare. Här berättar hon om Lyssnarklubbens och ljudbokens historia : 

Det hände något i början av 2000-talet. Människor upptäckte att det gick att läsa med öronen! Det passade vår stressiga tillvaro att läsa böcker på det sättet samtidigt som vi gjorde något annat. Framför allt lyssnade vi på väg till och från jobbet och vid monotona sysselsättningar som strykning av kläder eller väggar. För att inte tala om semestrar och badstränder.

Bonniers och CD-skivan ändrade kursen  

Det var år 2000 som Bonnierförlagen köpte och startade Bonnier Audio och Lyssnarklubben. Med Bonniers gedigna bokklubbskunskaper och väloljade värvningsstrategier fick Lyssnarklubben snart god vind i seglen. Kassetter var fortfarande det som vi lyssnade på om vi ville lyssna på böcker. Men CD-skivan fanns ju redan på marknaden. Varför kunde inte en bok finnas på CD när nu i stort sett all musik gjorde det? Visserligen var bilarna fortfarande utrustade mest med kassettspelare men CD-spelaren började bli allt vanligare.

Vi insåg att tillfället att ömsa skinn hade kommit, och vi bestämde oss en vårmånad för ungefär 10 år sedan. Gissa om vi var nervösa även om beslutet inte var särskilt radikalt.

Succén var ett faktum

Månadens ljudbok presenterade vi i två versioner, den ena på kassett och den andra på CD. Samma innehåll, samma pris men CD-boken tryfferade vi med extra erbjudanden för att höja värdet på den. Sedan höll vi tummarna! Det gick strålande! Mycket bättre än vi hade kunnat hoppas och från och med den våren bytte vi successivt till CD och våra försäljningssiffror steg i samma takt.

Vid en period var medlemstalet i Lyssnarklubben uppe och nosade på 100.000 medlemmar. Vi hade blivit en stor bokklubb. Bonnier Audios utgivning omfattade samtidigt runt 80 titlar per år, romaner, spänningslitteratur, barnböcker, faktaböcker, lyrik, klassiker... Det mesta fanns att välja på och snart började vi lansera ljudboken samtidigt med den tryckta boken.

Ljudboken - en självklar del av vardagen 

Vi gick då och då ut och frågade våra medlemmar i Lyssnarklubben hur och när de läste och vi fick massor av svar. En flerbarnsmamma berättade att hon låste in sig på toaletten med sin ljudbok på hög volym för att få vara i fred. En konstnär lyssnade jämt och kunde inte skapa utan en bok i öronen. Många berättade om hur de, efter avslutad arbetsdag, parkerade bilen och satt kvar tills upplösningen av den spännande deckaren var klar. Själv hände det mer än en gång att jag inte mindes hur jag hade kommit till jobbet. Resvägen hade jag tillbringat tillsammans med Torsten Wahlund eller Katarina Ewerlöf och i en annan värld. Och jag glömde ytterkläder på tunnelbanan av samma anledning...

Alla lyssnare/läsare vittnar om samma sak: Läsa med öronen är något mycket speciellt och lustfyllt som ger en ny, spännande dimension åt boken. Men det visste ju vi som är boklyssnare redan eller hur?