Britt-Marie var här,
Britt-Marie var här,

Britt-Marie var här

185 kr

Fredrik Backman känner sina medmänniskor väl och han skriver berörande, humoristiska och storsäljande böcker om dem. Vi har redan träffat surgubben Ove och i den förra romanen var det sjuåriga Elsa, en alldeles särdeles speciell flicka, som var huvudperson. Nu kliver rekorderliga Britt-Marie in på scenen. En sån där kvinna som alltid vet bäst, ni vet. Men bakom hennes beskäftiga ytan döljer sig någonting helt annat.

I fyrtio år har Britt-Marie varit passopp åt sin man Kent och hans barn. Några egna fick hon inte. Britt-Marie har städat, tvättat, plockat undan. Hon har lagat middagar som aldrig någon berömt henne för. ”Hur smakar det Kent?” brukar hon fråga. Och ibland, men bara ibland, tittar hennes make upp från tidningens sportsidor och mumlar ”Hmn, vad sa du? Jaså, maten. Den är ok."

Ordning och reda är viktigt för Britt-Marie. Speciellt i besticklådan. Och att allt går att göra rent med bikarbonat har hon vetat sedan urminnes tider. Det strör hon över det mesta och borstar sedan bort. Då känns det bättre. Men på Kents skjortor som i alla år luktat av parfym som inte är hennes biter inte det vita pulvret. En dag får hon nog av sin otrogna man, packar en väska och flyttar ut.

Genom arbetsförmedlingen lyckas hon, en 63-årig hemmafru, faktiskt få ett jobb. Hon ska bli fastighetsskötare och ledare på en fritidsgård på en liten ort som heter Borg. Här har det mesta lagts ner, men det finns en pizzeria och en närbutik kvar. Och ett gäng ungdomar som alla är tokiga i att spela fotboll.  Dock står de utan tränare och på något märkligt vis blir det Britt-Marie som mer eller mindre tvingas ta det jobbet också.

I Borg får Britt-Marie nya vänner, speciellt barnen verkar gilla henne. Tack vare Vega, hennes bror Omar och deras storebror Sami, en rätt tuff kille ställs alla Britt-Maries ”måsten” och oro på ända. Betungande rutiner och regler hon ansett varit så viktiga tycks plötsligt både onödiga och trista. Britt-Marie upptäcker att hon är smart, rolig och …. söt. Det verkar i alla falla stans polis, den knubbige Sven tycka. Men som vanligt kommer Kent och förstör allting …

Läs mer

Är den här boken något för mig?

Våra utvalda specialpriser JUST NU