Omslagsbild för Den stora utställningen av Marie Hermanson
Spara {{selectedProduct.Discount}}%
Fler bilder

Den stora utställningen

{{selectedProduct.StandardPrice}} kr  {{selectedProduct.Price}} kr
{{selectedProduct.Price}} kr 
MP3-CD 199 kr
Ingalill Mosanders tipsar om Den stora utställningen i Go'kväll SVT Sagt om Skymningslandet: ”Marie Hermanson skulle kunna jobba extra som överbetald script doctor i Hollywood. Jag vet inte många samtida författare med litterära anspråk, inhemska och utländska, som får till så helgjutna intriger.” Sydsvenskan

Under pompa och ståt invigs den 8 maj 1923 Jubileumsutställningen i Göteborg. Hit har den unga journalisten Ellen skickats av sin tidning. Hon ska möta många intressanta människor, bland annat den reko polisen Nils. En världsstjärna är också på ingång- Albert Einstein. Men han har fienden. Starka antisemitiska krafter sätts nu i rörelse.

Äntligen är den stora dagen inne. Göteborg firar 300-års jubileum och en överdådig utställning slår upp sina portar. Staden har genomgått en helrenovering. Gaslyktorna är utbytta mot vackra kulor med el, husen rentvättade, gator och torg skinande rena och putsade.

Hit strömmar nu människor för att delta i en storslagen manifestation av modernism, uppfinningar och nöjesliv. En av dem är unga Ellen. Hon är nyexaminerad journalist och ska bevaka och skriva om alla de sorter evenemang på utställningen. Ellen känner sig viktig och vuxen. Men än har hon en bit kvar till att likna  Den nya kvinnan. Ellen har läst om dem. ”Pojkaktig med platta bröst och samtidigt kvinnligt gracil med rödmålad körsbärsmun.  Man skulle vara dekadent och röka cigaretter i långa munstycken, dricka massor av champagne – eller till och med whisky – och dansa hela natten. För att nästa morgon stiga upp i ottan och vara sund och sportig, gå långa skogsvandringar, dyka från trampolin och gymnastisera. Man skulle vara glittrande glad och skojfrisk. Och samtidigt en argbigga, en katta med hett temperament. Målmedveten och viljestark. Men också nyckfull och oberäknelig som ett aprilväder.”

Ellens föräldrar har ordnat så hon får bo hos sin faster och hos henne är det spännande värre. Här hålls både seanser och andra märkliga sammankomster. En kväll hör Ellen hur det hetsigt mumlas bakom fasters tunga sammetsgardiner om den världskände Albert Einstein som ska föreläsa på Utställningen. Men alla är inte lika förtjust i hans närvaro. Man ogillar hans ”judiska teorier” och menar att de kommer att undergräva hela den kristna världsuppfattningen. Vissa går så långt att de säger att Einstein borde oskadliggöras. En gång för alla ….

Fler av samma uppläsare

Flickan i isen

Robert Bryndza 249 kr 249 kr

Toscana tur och retur

Åsa Hellberg 199 kr 79 kr

Nödsignaler

Catherine Ryan Howard 199 kr 199 kr

Systerklockorna

Lars Mytting 229 kr 229 kr

Sammanbrott

B. A. Paris 239 kr 239 kr