Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström, Fatima Bremmer
Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström, Fatima Bremmer

Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström

129 kr 199 kr

Vinnare av Augustpriset 2017! Vem var Ester Blenda Nordström! Lyssna till hyllad och prisbelönt biografi över en otroligt fascinerande kvinna!

Ester Blenda Nordström var direktörsdottern som blev Sveriges mest berömda piga. En banbrytande reporter, författare och äventyrare som körde motorcykel, rökte pipa och utforskade världen i en tid när kvinnor gick i långklänning och ännu inte fått rösträtt.

Agustpriset för bästa fackbok 2017 gick till Fatima Bremmers fantastiska biografin om Ester Blenda Nordström – en av 1900-talets mest fascinerande svenska kvinnor.

Hon var den ostyriga pojkflickan som skickades hemifrån för att bli snäll och foglig. Ester Blenda Nordström gjorde det som ingen annan vågade och blev Sveriges första undersökande reporter. Under falsk identitet skickade hon iväg till en bondgård i Sörmland där hon jobbade som piga medan hon noga noterade under vilka slavliknande förhållanden de fattiga tjänstflickorna verkade och levde. Ester tillbringade också ett halvår med samer i Lappland samt reste med fattiga emigranter till Amerika.

Hon räddade byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien.

Ester Blenda Nordström var en otroligt modig kvinna, en av sin tids pionjärer och hon var hyllad, beundrad och vän med bl a Anders Zorn, Evert Taube och Elin Wägner. En cool katt som körde motorcykel, rökte pipa och trotsade normer som begränsade kvinnors liv i början av 1900-talet. Men så tystnade hennes starka röst. Varför? Vad var det som hände?

Läs mer

Är den här boken något för mig?

Våra utvalda specialpriser JUST NU