Omslagsbild för Den rädda löparen av Kristina Paltén,
Spara {{selectedProduct.Discount}}%
Fler bilder

Den rädda löparen

{{selectedProduct.StandardPrice}} kr  {{selectedProduct.Price}} kr
{{selectedProduct.Price}} kr 
MP3-CD 199 kr

Kristina börjar springa när hon är i 30-årsålder. Och märker att hon älskar det. Hon får kraft, energi och blir glad. Efter att ha tagit världsrekordet i springning på löpband bestämmer hon sig för att verkligen utmana sig själv och sina rädslor – hon ska ensam springa genom Iran. 

Det är faktiskt en utmaning som heter duga – att som första kvinna springa genom Iran. Ett muslimskt land där sharialagar råder. Men Kristina som är en van löpare och som tidigare slagit världsrekordet i springning på löpband (48 timmar) kände att hon behövde något ordentligt att bita i. Där fanns andra anledningar att komma bort också – Kristina har just brutit upp från ett förhållande och insett att hon kanske kommer att förbli barnlös.

Så efter många och omfattande förberedelser landar Kristina hösten 2015 i Teheran. Ute är det 50 grader varmt, solen gassar och redan efter fem minuter löpning är hon dyngsur. Framför sig skjuter hon sin resekamrat – Baby blue – en barnvagn på tre hjul där hon har all sin utrustning – tält, sovsäck, ombyte, mat och kokkärl. Något hon snart ska upptäcka att hon inte behöver använda alls. För vart hon än springer, vare sig det är större städer eller små byar blir hon bjuden på mat, vatten, frukt och husrum. Inte en enda gång betalar hon för en måltid eller uppehälle. När Baby blue får punka fixar välvilliga människor däcken.

För det hon möter från människorna i Iran är inte aggressivitet eller misstro som hon trott, utan omtänksamhet och kärlek. Folk är så oerhört generösa och vänliga och hjälpsamma. En enda gång möter hon en man som är påträngande och hotfull, men Kristina tar sig listigt ur den besvärliga situationen.

Efter 58 dagar är äventyret över. Kristina kan konstatera att hon har sprungit 184 mil och inte bara har hon utfört en riktigt bragd – hon har också bemästrat sina innersta rädslor och mött de mest fantastiska människor.