Omslagsbild för Våra kolonier - de vi hade och de som aldrig blev av av Herman Lindqvist
Spara {{selectedProduct.Discount}}%
Fler bilder

Våra kolonier - de vi hade och de som aldrig blev av

{{selectedProduct.StandardPrice}} kr  {{selectedProduct.Price}} kr
{{selectedProduct.Price}} kr 
CD 239 kr

Historien om Sveriges kolonier och besittningar handlar om makt, prestige, exotiska varor och – slavhandel. Man drömde om guld och elfenben, exotiska kryddor, socker och tobak men mycket gick om intet i ångande djungler och skummande hav. Här berättar Herman Lindqvist om kolonierna Nya Sverige i Amerika, Cabo Corso i Afrika och Saint-Barthélemy i Västindien – om de som fanns och de som aldrig blev av.

Det var på 1600-talet som drömmen om ett svenskt kolonialimperium uppkom. Sverige hade blivit en stormakt och ville precis som andra stormakter få in kolonialvaror på egna skepp och samtidigt exportera svenskt stål, malm, trä och tjära. De första kolonierna blev Nya Sverige i Nordamerika och Cabo Corso i Afrika. Senare tillkom Saint-Barthélemy i Västindien och under ett år dessutom hela ögruppen Guadeloupe.

Från början var det ingen som tvekade inför att kolonier byggde på handel med slavar. Ett motstånd mot slaveriet växte så småningom fram, men långt efter det att andra länder hade förbjudit slavhandeln skeppades slavar till Saint-Barthélemy. Och svenskt järn byttes av engelska köpmän mot slavar i Västafrika. När slavhandeln ökade växte också järntillverkningen i Bergslagen.

Som alltid när Herman Lindqvist berättar blandas allvar och fakta med roliga historier. Till exempel dem om internationella skojare som försökte lura kronan att ge ifrån sig örlogsskepp och pengar mot att Sverige skulle få en ö någonstans. Eller historien om hur Karl XII skrev på att sjörövarna på Madagaskar skulle flytta till Sverige med sina skepp, familjer och sina enorma skatter för att få beskydd och bli goda medborgare.

 

Fler av samma författare

Fler av samma uppläsare

Bernadotte : för Sverige hela tiden

Herman Lindqvist 235 kr 235 kr

De vilda Vasarna : en våldsam historia

Herman Lindqvist 235 kr 235 kr

Mannerheim : marsken, masken, myten

Herman Lindqvist 235 kr 235 kr