Omslagsbild för Kastanjemannen av Søren Sveistrup
Spara {{selectedProduct.Discount}}%
Fler bilder

Kastanjemannen

{{selectedProduct.StandardPrice}} kr  {{selectedProduct.Price}} kr
{{selectedProduct.Price}} kr 
”Vanvettigt spännande.” Dagbladet, Norge ”En bästsäljare” Politiken, Danmark ”En thriller med fullt ös i samma tradition som Stieg Larsson, full av atmosfär och laddad med adrenalin.” A.J. Finn, författare till Kvinnan i fönstret

Förstklassig bladvändare – av mannen bakom TV-succén Brottet!

Regntunga skyar tornar olycksbådande upp sig över Köpenhamn. En kvinna hittas brutalt mördad i ett gemytligt villakvarter och de omaka poliserna Naia Thulin och Mark Hess tar sig an fallet. Vid kroppen hänger en liten figur gjord av kastanjer. Kan kastanjemannen leda dem till mördaren?

Mordutredare Naia Thulin kör mot ett idylliskt villaområde i Köpenhamn. Då och då kastar hon en blick på sin nya kollega, Mark Hess. Vad eller vem som har fått honom att återvända hem till Danmark har hon ingen aning om, men det är uppenbart att han hellre skulle vilja vara tillbaka på sitt jobb på Europol.

Snart är de på plats i det välordnade funkishuset. Thulin ser sig omkring. Hon kan snabbt se hur det måste ha gått till. Mordoffret, den trettiosjuåriga tandsköterskan Laura Kjaer, verkar ha överrumplats i sovrummet och släpats ut, medan hennes nioåriga pojke låg och sov.

Förutom spåren efter Lauras bortförande ser allt nästan lite för prydligt ut. Thulin har svårt att sätta fingret på vad det är, men något med det här huset gör henne illa till mods. Hon öppnar altandörren och pulsar fram genom de regnvåta löven, tränger sig igenom häcken och kommer ut till en lekplats. Bland vitklädda brottsplatstekniker och uniformerade poliser ser hon den livlösa Laura som sitter lutad mot en fallfärdig lekstuga. Hon är hopsjunken som en trasdocka och hennes nattlinne är mörkt av blod.

Thulin är den första som får syn på kastanjemannen bakom Lauras huvud. Fäst i en av lekstugans bjälkar hänger en liten figur skapad av två kastanjer. I den mindre har någon gjort hål som ser ut som ögon. I den större sitter tändstickor som föreställer armar och ben. Det är en oskyldig leksak, men under ett ögonblick får åsynen Thulins hjärta att sluta slå.

När kastanjefiguren senare undersöks upptäcks fingeravtryck från en liten flicka, socialminister Rosa Hartungs dotter Kristine, som försvann spårlöst för mer än ett år sedan. Var finns kopplingen mellan det brutala mordet på Laura och Kristines försvinnande? Och kan det betyda att flickan fortfarande lever?

Medan Thulin tvingar sig själv att samarbeta med den motsträvige Hess kommer ett meddelande till Lauras mobil: ”Kastanjeman, kom in till mig …” Det är första raden ur en barnvisa, där ordet Äppelman bytts ut mot Kastanjeman. När så ytterligare en kvinna hittas mördad vakar en liten kastanjeman även över henne …

Fler av samma uppläsare

Den ljusaste natten

Helena Kubicek Boye 199 kr 199 kr

Katharinakoden

Jørn Lier Horst 199 kr 199 kr