Omslagsbild för Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket av Jonas Jonasson
Spara {{selectedProduct.Discount}}%
Fler bilder

Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket

{{selectedProduct.StandardPrice}} kr  {{selectedProduct.Price}} kr
{{selectedProduct.Price}} kr 
"att få en läsare (som mig) att ofta brista ut i gapskratt under läsandets gång tyder på att det hela är genialiskt." Litteraturmagazinet ”Det här måste läsas, för att upplevas. Boken beskriver samtidigt det svenska samhällets framväxt under 1900-talet, på ett genialt sätt. ... Kul, annorlunda, tänkvärd.” Rolf Johnsson, Läns-Posten ”Sjövild och galen, en hejdlöst rolig historia om en hundraårig man som är på rymmen från ålderdomshemmet. … I klass med Arto Paasilinnas bästa.” Ingalill Mosander, Aftonbladet Sagt om Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann:

HURRA! Allas vår 100-åring Allan Karlsson är tillbaka – nu ett år äldre, men inte ett dugg klokare för det!

Allan Karlsson befinner sig numera på Bali. Snart ska han fylla 101 år och han så tråkigt. Här händer ingenting. För att muntra upp honom hyr vännen Julius en luftballong och de drar iväg mot horisonten. Men något går fel och de kraschlandar mitt i Indiska Oceanen…

Allan Karlsson räknar ner till sin hundraförsta födelsedag. Han bor numera på Bali och trots att det är underbart vackert med stränder, hav och härligt klimat händer det absolut ingenting. Allan är uttråkad så till den milda grad att han snart blir tokig.

Allans bästa vän Julius, som också befinner sig här, bestämmer sig för att muntra upp sin kompis och hyr en luftballong preparerad med ett par flaskor champagne och lika många glas. När Allan får reda på planerna dubblar han mängden champagne, för tänk om det blir stiltje där uppe i luften?

Men nu är det slut på friden. Vinden vänder och ballongen sliter sig.  Allan, Julius far iväg över öppet hav och kraschlandar mitt i Indiska oceanen. Där sitter de i den läckande korgen och kan inte så mycket annat än tröstdricka sitt bubbel. Men bryr sig tänker Allan som blir allt mer berusad, de ska ju hursomhelst dö alldeles strax. När han dessutom lyckas skicka ballongens nödraket ner i havet i stället för åt andra hållet tycks allt hopp ute.

Men Allan är ju Allan. Det finns en nödraket till. Och ett nordkoreanskt lastfartyg långt i fjärran. Som är ute i ett känsligt ärende ...

I Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket tar Allan Karlsson med oss på en resa genom all världens galenskap. I centrum för den står kärnvapenkapprustningen, tuppfäktningen världsledare emellan, dumhet och argan list. Längs resan avverkar han Kim Jong-un, Donald Trump, Vladimir Putin, Angela Merkel och en svensk utrikesminister som undrar om allt det här händer på riktigt. Allan navigerar sig fram med hjälp av käraste ägodelen en svart surfplatta. I den står allt värt att veta, och ännu mer som Allan kunnat klara sig utan.