Omslagsbild för De vänsterhäntas förening av Håkan Nesser
Spara {{selectedProduct.Discount}}%
Fler bilder

De vänsterhäntas förening

{{selectedProduct.StandardPrice}} kr  {{selectedProduct.Price}} kr
{{selectedProduct.Price}} kr 
"Håkan Nesser är en sådan säker stilist, bättre än de flesta, och med en lagom knäpp underton som gör att man börjar skratta gång på gång." Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Redan i småskolan bildar Marten Winckelstroop och Rejmus Fiste De vänsterhäntas förening. Under 60-talet svärs ytterligare några medlemmar in. Flera årtionden senare brinner ett gammalt pensionat ner till grunden och ett antal människor omkommer. Det ena hänger ihop med det andra, men det finns ingen kvar i livet som kan förklara hur. Nästan ingen.

Det har gått femton år sedan den sista boken om kommissarie Van Veeteren kom ut. Det har gått sex år sedan man senast kunde läsa om inspektör Gunnar Barbarotti. I De vänsterhäntas föreningmöts de för första (och enda?) gången.

Året är 1958 och de lite nördiga killarna Marten Winckelstroop och Rejmus Fiste träffas i småskolan i Oosterby. Det tar inte lång tid förrän de inser att de båda drabbats av samma öde: de är vänsterhänta! Något som på denna tid är ytterst förödmjukande. Varje skoldag tvingas Marten och Rejmus sätta på varsin korrektionshandske, gjord av skinn. Den luktar äckligt - gammalt får, svett och en smula skit. Pojkarna uthärdar, men för att göra det hela lite roligare bestämmer de sig för att bilda en klubb: De vänsterhäntas förening.

Under det tidiga sextiotalet svärs ytterligare fyra medlemmar in i föreningen: den udda Qvintus, den något äldre Kuno och, till allas stora glädje, de vackra och vänsterhänta tvillingsystrarna Birgitte och Clara. Hela gänget träffas i en källarlokal där de kan vara i fred. Ända tills en dag när något går fruktansvärt fel.

September 1991. En dag får Qvintus en inbjudan om en återträff med De vänsterhäntas förening. Ett dygn ska tillbringas på Mollys pensionat i Oosterby. God mat och dryck utlovas! Det finns ingen avsändare på inbjudan däremot ett fördolt hot: ”Du kommer att ångra Dig om Du väljer att utebli.”

Återträffen blir dock riktigt trevlig. Fast det märkliga är att ingen av de närvarande vill tillstå att de bjudit in till sammankomsten. Och efter sänggåendet inträffar en tragedi. En brand utbryter och hela pensionatet står snart i lågor. Fyra medlemmar i De vänsterhäntas förening omkommer. En femte hittas inte bland de förkolnade kropparna. Kommissarei Van Veeteren och hans kollegor drar slutsatsen att den som saknas är mordbrännaren.

Drygt tjugo år senare återfinns en kropp nedgrävd i närheten av Mollys pensionat. Allt tyder på att den döde begravts samma natt som mordbranden 1991 skedde. Någon verkar ha velat rikta misstankarna åt fel håll. Vad hände egentligen den där kvällen på pensionatet? Vem är den verklige mördaren?

Ett proffsigt fyrklöver får nu i uppdrag att hitta förövaren. Och en sak kan kommissarie Van Veeteren och hans fästmö, vittnespsykologen Ulrike Fremdli och den svenske kommissarien Gunnar Barbarotti och hans kollega, och tillika nära vän, Eva Backman, konstatera - den de letar efter är en person som länge ruvat på hämnd …