Hej Simona!

Simona Ahrnstedt är aktuell med Allt eller inget, ett glödhett passionsdrama fyllt av komplikationer, så vi passade på att ställa några frågor till henne:

Allt eller inget är ju en bok om starka kvinnor, häftig passion och omöjliga kroppsideal! Vad är du mest nöjd med det gäller den romanen?

 Jag är generellt omåttligt nöjd med allt i alla mina böcker, haha. Jag tycker kemin mellan Lexia och Adam blev bra, de känns båda som sårbara, komplexa och moderna människor som lyfter varandra. Jag gillar feminismen och systerskapet. Mångfalden, som jag verkligen alltid anstränger mig för att få fram. Jag älskar Siri, Bashir, Dina. Och sen är det förstås otroligt hur rätt min berättelse om subtila sexuella trakasserier och mansgriseri, kom i tiden – rakt in i Metoo. Jag är även förtjust i relationen mellan Lexia och hennes mamma, hur den speglar hur svårt det är att vara kvinna, att man alltid gör fel, måste förbättra sig. Det var en rolig bok att skriva. Även om jag tvivlade ibland.

Häftig passion! När jag läste första delen i din senaste Romance-trilogi, En enda natt, immade fönstren nästan igen. Den boken fullkomligt ångade av passion - varifrån får du inspirationen? 

 Jag tycker nästan det är svårt att värja sig mot all inspiration man får hela tiden. Precis allt inspirerar; människor jag möter, samtal jag tjuvlyssnar på, tv-serier och dokusåpor jag ser. Knasiga människor på sociala medier, bloggar och artiklar är rena guldgruvan. Jag gör mycket research, och jag la ner mycket omsorg på de laddade scenerna.

Jag älskar de självständiga kvinnorna i dina böcker – har du några verkliga förebilder till dina huvudpersoner?

 Jag tror att alla mina karaktärer är en facett av mig själv; både de manliga ock kvinnliga. Jag känner igen mig i Lexias kroppstankar, i Adams kamp för att vara en bra människa. Och det är viktigt för mig att skildra kompetenta kvinnor, de är starka och sårbara, glada och arga. De försörjer sig själva och är varken hjälplösa eller osjälvständiga. De flesta kvinnor jag känner är sådana; kompetenta och redo att flytta berg för dem de älskar.

Det här med omöjliga kroppsideal – har du tips på hur vi bäst peppar varandra att framhäva våra kurvor och älskar oss själva som vi är?  

 Jag tror att vi ska sluta tänka på våra kroppar överhuvudtaget. Fylla våra sociala kanaler med kroppspositivister. Fokusera på att röra på oss och vara tacksamma att vi har så fina, starka kroppar som orkar med oss. Varenda tanke på diet är ett hot mot andra intelligenta tankar. Att lära kvinnor att de inte duger är det mest effektiva sättet att hålla dem på mattan. Våga ta plats. Bred ut dig. Sluta behaga och kuttra. Gapskratta och omge dig med andra likadana kvinnor.

Du benämns ofta som Sveriges Romancedrottning – vem skulle du vilja utnämna till kung?

 Romance är böcker som framför allt skrivs av kvinnor och läses av kvinnor. Män som stöttar självständiga och frigjorda kvinnor är självklart välkomna som allierade, men vi behöver ingen kung. Jag ser mig nog mer som en pionjär numera. Vi har många romance-författare i Sverige nu.

 Till sist:

 Om du fick vara en karaktär i vilken bok du vill – vem skulle du välja då?  Och varför?

 Jag skulle vilja vara cool som Modesty Blaise. Modig som Katniss Everdeen. Smart som Hermione Granger. Och självisk som Scarlett O´Hara. 

 Är du nyfiken på Allt eller inget?  Läs mer och provlyssna här>>