Hallå Lina Bengtsdotter....

 

... och grattis till utgivning av din debutdeckare Annabelle. En bok som det har pratats mycket om den senaste tiden, som är såld till tio länder och dessutom nominerad till Crimetime Specsavers Award.  Här kommer den obligatoriska frågan - Hur känns det?

Tack. Det känns förstås väldigt kul, men också overkligt. Allt det som händer med boken just nu är mer än jag någonsin vågat drömma om.

                                                            Nyfiken på Annabelle? Provlyssna här>>

   Du är ju lärare i grunden och har gett ut flera noveller – vad fick dig att ta steget ut och skriva en spänningsroman?

Jag har alltid skrivit, allt från dikter till noveller men det var inte förrän jag började jobba som lärare som jag bestämde mig för att skriva en roman.

   Din huvudperson Charlie Lager tycker man väldigt mycket om, men hon är inte en helt okomplicerad person. Berätta lite om henne?

Charlie är en komplex karaktär. Jag tror att man kan kalla henne starksvag. Hon är kaxig, självsäker och tar för sig av allt som livet har att erbjuda. På sitt arbete, som utredare på Nationella operativa avdelningen, har hon gjort en kometkarriär. Samtidigt är hon märkt av barndomens trauman och låter ingen komma nära.  

   Och vem är Lina Bengtsdotter?

Jag är nog också starksvag, en ytterligheternas person helt enkelt.

   Du tar ju med oss lyssnare till Gullspång mellan Västergötland och Värmland. Det är också den ort där du själv växt upp.  Vad är skillnaden att låta handlingen utspela sig på en liten plats än i t ex en storstad?

Det är nog att människor på en liten ort har så många kopplingar till varandra. Man är släkt, vänner, och arbetskamrater. Sedan är det något med små ställen som fascinerar (i alla fall mig). Det finns så många anekdoter, mystiska händelser och berättelser om människor som funnits där för längesedan. Det är helt enkelt fantasieggande.

   Hur är dina egna minnen från uppväxten?

När jag tänker tillbaka på det så kan jag inte komma ihåg att jag och mina kompisar någonsin hade tråkigt. Vi red, lekte i skogarna och hängde på stranden. Vi hade också (precis som i Annabelle) fester i en gammal lanthandel. Därifrån har jag många trevliga och lite mindre trevliga minnen.

   Läser (lyssnar till) du mycket deckare själv? Vilka  är dina favoritförfattare? Favorituppläsare?

Jag läser väldigt mycket och har många favoriter som till exempel Alice Munroe, Lucia Berlin, Anna Gavalda, Anne Swärd, Sylvia Plath och Lina Wolff.

Den senaste tiden har jag också börjat lyssna på böcker och jag tycker mycket om Mirja Turestedts röst. Därför är det förstås extra roligt att det är just Mirja som läst in Annabelle.  

 

Läs mer om Annaabelle här>>