Jan Mårtenson: "Det är alltid intressant och lärorikt när läsarna hör av sig"

Grattis i efterskott på 85-årsdagen! Hur firade du din stora dag? Var du på resande fot?                                                                  

Firade med familjen, senare med vänner och mitt förlag Bonniers-Wahlström&Widstrand. Härliga fester!

Många av dina Homanböcker utspelar ju sig utomlands. Vilka är dina fem/tre favoritresmål i världen?

Närke och sommarstället Åmmeberg, New York och Rio de Janeiro.

Johan Homan fyller ju 45 år i år. Vad inspirerar dig att fortsätta att skriva om honom?

För att det är väldigt roligt, jag inspireras av vad som händer i världen och jag har ett behov av att formulera mig.

Händer det ofta att du blir stoppad på gatan och blir igenkänd på stan?

Ganska ofta - jag får också mängder med kontakter med mina läsare via mejl och brev. Det är alltid intressant och lärorikt när läsarna hör av sig.

Vad läser du själv just nu?                         

Hans Roslings memoarer och ”Mellan två krig,” av Rolf Ekéus. 

Vilken var din första riktigt stora läsupplevelse som barn?

”Tom Sawyer” av Mark Twain.

Homan är ju en riktig gourmet och uppskattar goda viner, och varje Homandeckare brukar ju avslutas med ett recept med anknytning till boken. Har du någon personlig favorit bland dem? I så fall vilken? 

Det finns många favoriter, bl.a  ” Ugnsbakad laxfilé Lorensborg” i ”Gamens Öga."

Ugnsbakad laxfilé Lorensborg,4 pers

600 g benfri laxfilé
6-8 msk mild gorgonzola (eller annan krämig ost, ej alltför stark, t ex camembert)
1 msk olivolja till pensling
1/2 msk salt

Sherrysås:
1 dl halvsöt eller halvtorr sherry
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl crème fraîche
1 dl finhackad dill
1 msk smör

Beredning:
Putsa laxfilén helt fri från ben. Dela filén i fyra stora bitar. Lägg varje bit med skinnsidan ner mot skärbrädan. Gör med en vass kniv ett snitt liksom en ficka i mitten på varje laxbit. Se till att snittet inte blir för djupt. Lägg laxbitarna i en smord, eldfast form. Fördela osten i ”fickan” på varje laxbit. Pensla med olja och salta lätt. Sätt laxen på galler i mitten av ugnen och låt stå i 8–10 minuter i 200°. Något längre tid behövs om laxbitarna är tjocka.

Förbered såsen. Koka vinet med buljongtärningen tills hälften återstår. Tillsätt crème fraîche och koka ytterligare ett par minuter. Lägg i dillen. Vid serveringen hälls såsen över laxen. (Gör gärna dubbel sats av såsen. Det går åt!)

Servera med potatis eller ris.

Tack, Jan!