Varan tillagd

Eugen Kallmanns ögon

av Håkan Nesser

239 kr
Klubbpris

Artikelnr: 27896
Uppläsare: Anna Maria Käll, Tomas Bolme

199 kr
Klubbpris

Artikelnr: 27904
Uppläsare: Anna Maria Käll, Tomas Bolme

129 kr
Klubbpris

Uppläsare: Tomas Bolme, Anna Maria Käll
Detta är en Ljudfil

Beskrivning

När Leon Berger, adjunkt i svenska, får tips om ett ledigt jobb på högstadieskolan i den lilla norrländska staden K- tackar han genast ja. Leon behöver en nystart. För bara sju månader sedan förlorade han sin hustru och tonårsdotter i en drunkningsolycka. Att lämna sitt gamla liv i Stockholm är nödvändigt, men det ska ändå visa sig bli ett ödesdigert beslut.  I K- finns inte bara Leons gamla kärlek Ludmilla utan även eleven Andrea, som är kusligt lik hans egen dotter. Och så är det den här märkliga historien om Leons företrädare, lektor Eugen Kallmann …

Att vid 54 års ålder plötsligt stå utan dem man älskar mest i hela världen är något Leon Berger inte skulle önska sin värsta fiende. Sorgen över sin hustru Helenas och dottern Judiths bortgång är nästintill outhärdlig tung att bära. Att de dessutom dog långt borta i Afrika, utan honom, har Leon mycket svårt att förlika sig med. Det var på en färja mellan Dar-es-Salaam och Zanzibar det hände. En våldsam storm blåste upp. Båten kantrade, tog in vatten och sjönk. Drygt trettio personer räddades, över tvåhundra dog. Och femtio hittades aldrig. Judith var en av dem. Resan hade varit hennes födelsedagspresent.

På en tillställning på Piperska Muren i Stockholm stöter Leon på sin gamla ungdomskärlek Ludmilla och hon erbjuder honom ett jobb som lärare på högstadiet i en liten norrländsk stad, K –, där hon själv bor och arbetar. Leon nappar direkt. En nystart är precis vad han behöver. Några veckor senare sitter Leon på sin balkong med en whiskypinne och blickar ut över K-s stillsamma gator och parker. Han tänker ”här ska jag nog kunna trivas”.

Men ingenting blir som han trott. Stämningen på hans nya arbetsplats är spänd. På skolans väggar finns hakkors ritade. Flera lärare och elever med utländsk bakgrund har fått hotbrev där avsändaren kallar sig ”städpatrullen”. Och det konstigaste av allt är att en av hans elever, den duktiga Andrea, är kusligt lik hans egen dotter Judith.

Dessutom får Leon höra historien om hans företrädare, den mycket specielle och egensinnige lektor Eugen Kallmann, som dog under besynnerliga omständigheter. Kallmann hittades en mörk natt i en gammal förfallen villa som kallas Tyska Huset. På 70-talet bodde här en religiös sekt med en karismatisk predikant som lockade till sig kvinnor och hade sex med dem. När han plötsligt en dag  försvann sa ryktet att stadens bedragna män slog ihjäl honom. Men vad hade lektor Kallmann gjort i Tyska Huset mitt i natten? Dog han en naturlig död eller blev han mördad?

Än mer mystiskt blir det när Leon längst in i en skrivbordslåda hittar Eugen Kallmanns dagböcker. Efter moget övervägande, och i samråd med Ludmilla, bestämmer de sig för att ta hem och läsa dem. Redan efter några sidor häpnar de, för det Kallmann med redig ton redogör för är minst sagt chockerande. Han påstår att han som 11-åring mördade sin mamma då han kommit på henne med att vara otrogen. Men han gjorde det på ett sådant listigt sätt att ingen misstänkte honom. Ungefär samtidigt upptäcker också Kallmann att han äger en gåva, eller snarare en plåga – en människa som dödat kan inte se honom i ögonen och dölja det.

Leon Berger vet varken ut eller in. Allt kring Eugen Kallmann tycks vara omgärdat av konstigheter. Är det ens en gång sant? Leon blir som besatt av att lösa fallet med den döde lektorn och vad som kan ha föregått dennes död. Samtidigt tampas både han och Ludmilla med de känslor de fortfarande hyser för varandra. Och varje dag måste han undervisa den begåvade och rara Andrea, dubbelgångaren till hans Judith. Vad varken han eller Andrea ännu vet är att även hon bär på ett eget mysterium med en saknad person …

Läs mer
Mer information

Art.nr: 27904 (MP3-CD)

Art.nr: 27896 (CD)

Förlag: Bonnier Audio, 2016

Förlag: Bonnier Audio, 2016

Förlag: Bonnier Audio, 2016

Genre: Deckare, thrillers och spänning

Genre: Deckare, thrillers och spänning

Genre: Deckare, thrillers och spänning

ISBN: 9789176512180

ISBN: 9789176470763

ISBN: 9789174333367

Tid: 17 timmar uppläsning

Tid: 17 timmar uppläsning

Tid: 17 timmar uppläsning

Uppläsare: Tomas Bolme, Anna Maria Käll

Uppläsare: Anna Maria Käll, Tomas Bolme

Uppläsare: Anna Maria Käll, Tomas Bolme

Utg.år: 2016

Utg.år: 2016

Utg.år: 2016

Våra utvalda specialpriser JUST NU