Sigrid, Johanne Hildebrandt

Ämnesord
Svensk skönlitteratur, Bronsåldern, Nordisk mytologi

Genre
Svenska berättare

Uppläsare
Angela Kovács

Välj format

  • Månadens ljudbok: 199 kr
    Klubbpris: 259 kr
  • Specialpris: 169 kr
    Klubbpris: 199 kr
  • Specialpris: 159 kr
    Klubbpris: 185 kr

Köp

Mer info

13 timmar uppläsning

Serie: Sagan om Valhalla

Bonnier Audio, 2014

På 900-talet levde en av Nordens mäktigaste och mest omtalade kvinnor– Sigrid Storråda. En sällsynt smart och viljestark person som förändrade historien. Det finns inte mycket att läsa om henne och få känner till vad som verkligen hände när hon räddade Norden från mörkret. Här berättar den populära författarinna Johanne Hildebrandt, via Angela Kovacs lika omtyckta röst, sagan om Sigrid. Välkommen in i en mustig och mystisk värld där svear och götar, gudinnor, vikingar, kungar och drottningar kämpar för fred, frihet och – kärlek.

Nog har hon alltid vetat att hon skulle bli bortgift, men att hennes far varken förberett eller informerat henne att det snart ska ske, gör Sigrid arg och besviken. Nu står hon här på gårdstunet, uppklädd till tänderna och väntar på sin friare. Så förnedrande ändå. Borta är all upprymdhet hon känt efter det fantastiska som hände henne under natten när hon vid sin mors grav och under månens sken mottagit ett järtecken. Det att hon, Sigrid Torstdotter, är utvald!

Nej pappa, han har annat i tankarna. Och självfallet är det inte sin dotters väl och ve som kommer i första rummet. Nej, det handlar om politik såklart. Freden mellan götarna och svearna måste säkras. Det är här hans vackra Sigrid kommer in i bilden.

Sigrid är nervös. Hur ser han ut, hennes gemål? Tänk om han är gammal och ful? Hennes väninnor har berättat hemska historier om unga kvinnor som inte stått ut med de ålderdomliga, tandlösa gubbar de tvingats gifta sig med. Men när de brutit sig har loss, har de hamnat i fattigdom och elände, eller fått slita som slavar hos släktingar som förbarmat sig över deras öde.

När hon förstår vem hennes tilltänka är viker sig nästan benen under henne. Kung Erik från Svidjod! En fiende av den värsta sorten och ingen annan än det avskyvärda monster som dödade hennes mor.  ”Vi måste få fred och den kommer att befästas med detta giftemål”, säger hennes far och ser plågat på sin chockade dotter och tillägger i ett försöka att blidka henne: ”Tänk efter Sigrid, i Svitjod ligger sedan heligaste tempel, och som Svidjods drottning kommer du vara den främsta av valor. Frejas högsta tjänarinna. Valor och gyndjor kommer att knäböja för dig.”

Sigrid är så olycklig. Men en natt drömmer hon om en stilig man och en liten pojke som kommer springande till henne och när Freja, den främsta av Valhallas gudinnor, lovar henne ett barn, förstår Sigrid att det hänger på henne nu. Hon har möjlighet att rädda Norden undan mörkret. Hon kan inte göra sin pappa och sin ätt besviken. Hon accepterar giftemålet.  

I en annan del av landet har en ung viking vid namn Sven just utkämpat en häftig strid. Sven bär på en hemlighet – hans riktige far är den fruktade Harald Blåtand som övergav honom när han var liten. Svends plan är nu att störta sin far från högsätet och bli Danmarks kung. Men en stor distraktion har uppstått. Svend har mött en kvinna han inte kan glömma. Den vackra och självsäkra Sigrid Torstedotter. Dag som natt tänker han på henne. Att Sigrid är gift med den mäktige kung Erik bryr han sig inte om. Och han vet att hans känslor är besvarade. Den korta stund de tillbringade i skuggan av björkarna under en sommarnatt för bara några veckor sedan, var så intensiv, så het att det inte finns någon återvändo. Men både Svend och Sigrid spelar ett högt spel. Deras förbjudna kärlek kan få förödande och katastrofala konsekvenser …

Visa hela texten

Varan tillagd!