Silkesmasken

av Robert Galbraith

Silkesmasken, Robert Galbraith

Ämnesord
Engelsk skönlitteratur

Genre
Deckare, thrillers och spänning

Uppläsare
Niklas Falk

Välj format

  • Månadens ljudbok: 199 kr
    Klubbpris: 259 kr
  • Månadens ljudbok: 169 kr
    Klubbpris: 199 kr
  • Månadens ljudbok: 159 kr
    Klubbpris: 185 kr

Köp

Mer info

20 timmar uppläsning

Serie: Cormoran Strike

Orginaltitel: The Silkworm

Översättare: Charlotte Hjukström

Bonnier Audio, 2015

Den enbente privatdetektiven Cormoran Strike och hans pigga och smarta assistent Robin Ellacott som introducerades i boken Gökens rop var en trevlig bekantskap. Det är vi många som tycker. Samspelet mellan de bägge London-borna är intelligent och humoristiskt beskrivet, spänningshistorien fiffig och klurig. En genuin brittisk deckare, helt enkelt.

Och nu är det dags för den andra fristående boken av Robert Galbraith, pseudonym för J.K. Rowling. Och Silkesmasken, som handlar om ett spektakulärt mord på en excentrisk författare, är faktiskt ett strå ännu vassare.

Dagens första klient står redan i hallen och väntar otåligt. Det är en lite sjavig kvinna med grått hår. Argsint verkar hon vara också, men Cormoran känner instinktivt sympati för henne. ”Det gäller min man”, säger hon med ängslig röst. ”Han är försvunnen sedan tio dagar. Jag är rädd att det har att göra med hans nya roman, Bombyx Mori. Det är inte en snäll bok, förstår ni. Många av hans vänner och kolleger kan lätt identifieras i de olika karaktärerna. Owen borde inte skrivit den. Du måste hjälpa mig att hitta honom, innan det är försent.”

Cormoran hajar till direkt. Romanförfattaren Owen Quine är en välkänd person, men inte speciell omtyckt. Alldeles för excentriskt, självupptagen och bufflig för sitt eget bästa. Quines hustru, Leonora, som nu sitter här framför honom och vrider sina händer, är enligt ryktet både kuvad och förd bakom ljuset - Quines är känd för alla sina otrohetsaffärer.

Cormoran tar sig an uppdraget att försöka finna Owen och det första han gör är att läsa manuset till Bombyx Mori. Det är en märklig och högst obehaglig historia med rätt perversa och våldsamma inslag. Många av Owens kolleger och vänner skulle inte bara känna sig förorättade och uthängda, utan också förmodligen bli helt knäckta om boken gavs ut.

För Cormoran och Robin börjar nu en intensiv jakt på en vettlös galning. Och misstänkta saknas då rakt inte - ogina författarkolleger, stroppiga agenter, elaka förläggare, försmådda älskarinnor och en hunsad hustru - Owen hade långt fler fiender än själv kunnat ana …

Visa hela texten

Varan tillagd!