Hundra omistliga ting

av Lucy Dillon

Hundra omistliga ting, Lucy Dillon

Ämnesord
kärlek, djur, romantik, relationer, feelgood, utländsk skönlitteratur

Genre
Utländska berättare

Uppläsare
Anna Maria Käll

Välj format

  • Månadens ljudbok: 199 kr
    Klubbpris: 259 kr
  • Månadens ljudbok: 169 kr
    Klubbpris: 199 kr
  • Klubbpris: 185 kr

Köp

Mer info

17 timmar uppläsning

Orginaltitel: One hundred pieces of me

Översättare: Ann Björkhem

Bonnier Audio, 2015

Förändringens vindar är obarmhärtigt kalla. Det är något som Gina Bellamy inser när hon efter ett långt och lyckligt äktenskap tvingas lämna både sin man och sitt vackra viktorianska hus och börja om på nya kula igen. Den nya lägenheten är avsevärt mycket mindre och Gina bestämmer sig för att endast hundra saker får stanna – hundra omistliga ting! Hon rensar och slänger, skrattar, gråter och minns. Och gör ett stort, men underbart undantag, när hon tar sig an något alldeles nytt – nämligen den hemlösa greyhound-hunden Buzz!

Gina minns kvällen då hon förstod att Stuart var otrogen. Det var strax innan jul och hon gick omkring och pysslade i deras älskade hus som de ägnat så mycket tid och energi åt att renovera. Utanför fönstret föll lätta snöflingor. Inomhus spred sig en doft av gran och kanelstänger. Värmepannan brummade och Gina kände sig mer än nöjd. Hon hade nästan allting klart inför helgen. Det enda som återstod var att beställa några julklappar på nätet. Men när hon skulle genomföra köpet blev hennes och Stuarts gemensamma kreditkort nekat. Hon ville egentligen inte störa honom, då han var på konferens över helgen med jobbet, men hon hade ju bara en kort fråga. Men han svarade inte i telefonen och hon ringde hans kollega som förvånat svarade: Gina, jag är ledsen, Stuart är inte här.

Visst hade de några tuffa år bakom sig. Mitt under husrenoveringen hade Gina fått reda på att hon hade bröstcancer och Stuart hade inte bara ställt upp till hundra procent för att stötta och sköta om henne, han hade dessutom friat och de hade ställt till med ett underbart bröllop. Att Stuart bara några år senare skulle överge henne, det hade hon aldrig trott. Men nu står hon här, lätt hysterisk, i sin nya vindslägenhet och packar upp kartong efter kartong fyllda med allehanda vackra och kostbara saker. Skålar, plädar, ljusstakar och lyxiga hushållsmaskiner. Alla förknippade med fina minnen. Som inte längre passar in i hennes liv. Hennes nya ensamma liv. Gina bestämmer sig för att göra sig av med allt. Ja, nästan allt. Hundra saker ska hon behålla. Och de måste förtjäna sin plats. Hon behöver en nystart. På alla sätt och vis.

Mitt över gatan ligger en Röda Korset-lokal.  Där lämnar Gina in sina saker. En dag gör hon en ny bekantskap. Längst inne i lokalen ligger en mager och tilltufsad greyhound-hund. Kvinnan bakom disken berättar att han heter Buzz och har farit mycket illa. Hon skulle verkligen behöva hjälp med någon som kunde rasta honom. Gina stryker försiktigt Buzz över hans darrande rygg och erbjuder sig att bli hundvakt. Men bara under en kort tid. Tills man hittat ett nytt hem för hunden.

Buzz håller sig på sin kant. Visar varken tillgivenhet eller något intresse för Gina. Hon låter honom vara ifred och det betalar sig snart. Sakta men säkert närmar han sig sin låtsasmatte och snart viker han inte från hennes sida. Helst skulle hon ta med sig honom till jobbet också, men på en byggarbetsplats funkar det inte. Gina jobbar med olika husrenoveringsprojekt och har fått ett uppdrag att rusta upp Longhamptons vackraste byggnad. Paret som köpt huset är trevliga och lättsamma, speciellt mannen. Nick är glad, charmig och tycks på något märkligt sätt veta precis vad Gina menar när de diskuterar inredning och byggnadsplaner.

Gina märker hon förändras.  Hennes ängslan, hennes sorg och uppgivenhet byts ut mot styrka och mod. Hon klarar sig ju alldeles ypperligt själv. Livet har så mycket mer att ge. Och det faktum att nöjda människor är väldigt attraktiva, är något som blir allt mer uppenbart. Gina kan inte undgå att märka Nicks blickar och hur han diskret vidrör henne närhelst tillfälle ges. Gina och Nick trivs alldes FÖR bra i varandras sällskap ...

Visa hela texten

Varan tillagd!