Revolutionens barn

av Peter Robinson

Revolutionens barn, Peter Robinson

Ämnesord
Engelsk skönlitteratur

Genre
Deckare, thrillers och spänning

Uppläsare
Tomas Bolme

Välj format

  • Månadens ljudbok: 199 kr
    Klubbpris: 259 kr
  • Specialpris: 169 kr
    Klubbpris: 199 kr
  • Klubbpris: 185 kr

Köp

Mer info

16 timmar uppläsning

Serie: Alan Banks-serien

Orginaltitel: The children of the revolution

Översättare: Jan Malmsjö

Bonnier Audio, 2014

Att skenet bedrar blir uppenbart när kommissarie Banks och Abbott utreder mystiskt dödsfall

I samma veva som den luttrade och högt aktade poliskommissarien Alan Banks får en liten apropå från sin chef om att han kanske borde tänka på pensioneringen, får han istället fullt upp med ett fall där den fattiga särlingen Gavin Miller hittats död invid ett öde järnvägsspår. Ledtrådarna är få och spretiga, men de blickar oundvikligen bakåt i tiden. Till 70-talet, och rykten om sexuella trakasserier, hetlevrade rockkonserter och en viss lady Veronica Chalmer …

När Alan Banks efter en lång dag på fältet öppnar dörren till sitt trivsamma hus känner han sig både utmattad och uppskruvad. Han har svårt att skaka av sig synen av den döde mannen som hittats invid ett järnvägsspår i byn Coverton i norra Yorkshire. Banks och hans kolleger har inlett utredningen och det tycks röra sig om ett sorgligt självmord. Men Banks är långt ifrån övertygad om att så är fallet. 

Alan hänger av sig regnrocken, sätter på tevattnet och slår sig ner framför teven för att se kvällsnyheterna samtidigt som han äter en väldoftande fish and chips har köpt med sig hem. Regnet smattar mot taket, inomhus är det varmt och ombonad. Vi är förmodligen lika gamla, jag och den döde mannen, tänker Banks. Här sitter jag och där alldeles ensam i leran låg han – smutsig, mager och död! Hur hamnade han där? Vad hade hänt i hans liv?

Offret hette Gavin Miller och var känd i trakten som en utblottad ensamvarg. Han sågs ibland på puben, men höll sig mest för sig själv i den förfallna banvaksstugan som var hans hem. I de två rummen med kök var det sparsamt möblerat, väldigt inrökt men oväntat rent. Inget värdefullt, däremot en imponerande samling LP-skivor av den amerikanske rockgruppen Greatful Dead som var stora på 70-talet. Alan Banks gillar dem också. Vad som är ännu konstigare är att man i Millers jackficka hittar 5 000 pund. Vad var det för pengar? Vad hade Miller fått en sådan stor summa pengar ifrån? 

Gavins förflutna förvånar. Det visar sig att han efter film- och litteraturstudier i Kanada i mitten av 80-talet började arbeta som lärare på Eastvale College. Till en början ansågs han vara både populär och ambitiös, men något gick snett. Vid femtiofem års ålder slutade han abrupt och när Annie Cabbott förhör en kollega på skolan får hon veta att Gavins uppbrott föregicks av en skandal: han hade anklagats för sexuella trakasserier av två kvinnliga elever.

Ännu mer förbryllade blir polisen när de får telefonlistan på de samtal Gavin Miller ringde veckan innan han dog. I sju hela minuter samtalade han med en person som nog ingen kunnat koppla ihop honom med. Nämligen den mycket förmögna lady Veronica Chalmers.

Och mystiken tätnar när Alan Banks åker till familjen Chalmers enorma herrgård utanför staden. Lady Veronica är sällsynt charmerande, väldigt tillmötesgående men talar sanning det gör hon då rakt inte ....

Visa hela texten

Varan tillagd!